Het Artur Woll Haus van de Universiteit Siegen is een succesvolle pilot voor energiereducerende technieken. Met een verbruik van 23 kWh/m2/jaar is het één van de energiezuinigste gebouwen in Duitsland. Het is een voorbeeld waarbij functionaliteit en kwaliteit samengaan. Het ontwerp is afgestemd op elke gebruiker en functie.
De universiteit had op dit moeilijk bebouwbare terrein een gebouw voor ogen, waarin gastenverblijven, congres- en tentoonstellingsruimten, bedrijfsruimte voor starters, en laboratoria samengaan.
Vanaf de ingang voert de expositiehal langs een hoge bolle tentoonstellingswand naar het hotel voor gastwetenschappers. ‘Schallend’ openend op het oosten naar het licht van een nieuwe dag. Naar het zuiden spitsen de drie punten van het gebouw met de medewerkerskamers van de diverse wetenschappelijke instituten zich steeds verder toe. Aan de holle kant van de entreewand liggen beneden de laboratoria en boven de conferentieruimten.
Het gebouw kent een hoge mate van flexibiliteit. In de naar het zuiden gerichte punten bevinden zich diverse cellenkantoren die door verplaatsen van de tussenruimten aan de behoeften van de wisselende gebruikers aangepast kunnen worden
Doel was om gezamenlijk een energetisch zo optimaal mogelijk gebouw te ontwikkelen, waarbij niet alleen gekeken werd naar de exploitatie maar naar de gehele levenscyclus.
De lemen wand in de vergaderzalen regelt vocht en akoestiek. Zonneschermen lopen van beneden naar boven zodat veel minder daglicht wordt buitengesloten.
Elegante plafondschermen boven de werkplekken integreren licht, klimaat en akoestiek. Verse lucht wordt aangevoerd door een aardkanaal dat 50 m. verderop in het bos opent. Zo wordt verse lucht in de winter opgewarmd, in de zomer alvast gekoeld. Gratis airconditioning.