De State Hillegersberg is een zorginstelling waar architectuur bijdraagt aan het comfort en herstel van haar ‘gasten’. Het geeft onderdak aan zes dienstverlenende organisaties die tijdelijke én permanente zorg bieden aan kwetsbare ouderen, revalidanten en cliënten met een chronische ziekte. De organisaties zijn verdeeld over de afdelingen revalidatie, langdurig wonen en zorgpension. Het bouwdeel ‘Strauss’, uit 1966, werd in de jaren 90 uitgebreid met een nieuw bouwdeel ‘Mozart’. Zowel bouwkundig als installatietechnisch was het complex ondertussen verouderd. Omdat de huisvesting niet meer voldeed aan de hedendaagse eisen en wensen, kreeg de locatie een duurzame make-over.
De oorspronkelijke gebouwen waren sterk verschillend qua beeld en verbindingsbruggen ontnamen het zicht op de te kleine entree. Waar het voor de hand lag om het oudere Strauss-gebouw te slopen koos RAU ervoor om deze te strippen, gedeeltelijk te slopen en op te toppen en ‘Mozart’ plaats te laten maken voor nieuwbouw. Door de diepte van het gebogen gebouw ‘Mozart’ waren de nieuwe functies niet goed inpasbaar. Een nieuwe huid rondom het bestaande gebouw en de nieuwbouw met dezelfde vormentaal zorgt ervoor dat het complex als een geheel wordt gezien.
De levendige brasserie vormt het centrale hart. Hier kunnen zowel de gasten als bewoners uit de buurt genieten van een lekker ontbijt, lunch of avondeten. De ontvangstbalie heeft plaats gemaakt voor een gastvrije bar aan de open keuken. Rondom de brasserie zijn verschillende zit- en wachthoeken gepositioneerd. Aansluitend heeft men zicht op de oefen- en fitnessruimte voor de revalidanten, alsook toegang tot de huisartsenpost en het behandelplein, waar zowel revalidanten als patiënten voor tweedelijns zorg hun behandeling krijgen.
Een heldere route en doorlopend circuit voor alle gebruikers verbindt de verschillende zones en nodigt op een natuurlijke manier uit tot een wandeling binnen en buiten het complex. Aan dit circuit zijn verschillende ontmoetingsruimten geschakeld die dienst doen als therapeutische omgevingen voor oefeningen. Ook vormt de buitenruimte onderdeel van het therapeutische klimaat. Aan de zuidzijde ligt de ‘beweegtuin’ naar een ontwerp van Piet Oudolf. De healing environment wordt verder versterkt door veel daglichttoetreding via verdiepingshoge vensters waar licht hoog de ruimte binnenschijnt en tegelijkertijd het contact met het groen wordt behouden.